Як діагностувати ботулізм?
Лікар на підставі збору анамнезу проводить діагностику ботулізму. Збирає інформацію про симптоми, їх ступінь тяжкості, інші випадки отруєння в сім'ї. Потім призначається аналіз крові, калу і блювотних мас. Лабораторна діагностика необхідна для виявлення можливого джерела зараження (наприклад, консервованих продуктів).
Що робити щоб уникнути ботулізму?
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше вимиті овочі перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед послом, тим менша ймовірність потрапляння в продукт збудника ботулізму. Кеш
Як швидко розвивається ботулізм?
Перші ознаки ботулізму в людей з'являються через 5-12 годин після потрапляння токсину в організм. У поодиноких випадках клініка може проявитися лише через 7-12 днів.
Чому не можна їсти консерви зразу після відкриття: поради