Хлібобулочні вироби належать до класу продуктів, які мають короткочасне зберігання. Термін реалізації для продукції, створеної з житнього чи житньо-пшеничного борошна, становить 36 годин, та якщо з пшеничного – трохи більше 24 годин.
Хліб та ГОСТи Але в середньому хліб «живетри дні, а потім починає поступово пліснявіти. Оптимальна температура для зберігання хліба – 20-25 ° С, відносна вологість повітря – 75%. При більш високій вологості активніше розмножується грибок, при нижчій хліб швидше черствіє.
Вологість свіжоспеченого хліба – Близько 50%. З часом волога з нього випаровується, вологість зменшується, і він починає сохнути (черствіти). Чим повільніше відбувається випаровування вологи, тим довше випічка залишається свіжою. Для цього підходить спосіб зберігання хліба в холодильнику.