Цьому сприяє багато факторів. З похолоданням змінюється ритм життя, погіршуються погодні умови, скорочується тривалість світлового дня, змінюється раціон харчування (менше фруктів і овочів). Також активізуються застудні захворювання, що виснажують імунітет.
Чому загострення хвороб шлунково-кишкового тракту відбувається саме у весняний період? Тут важливо враховувати кілька факторів. По-перше, у міжсезоння, коли закінчується зима та настає весна, слизові оболонки шлунково-кишкової системи стає більш сприйнятливою до впливів.
Загострення нерідко носять сезонний характер, виникаючи переважно навесні та восени; тривалість їх від 3 – 4 до 6 – 8 тижнів і більше. Ремісії можуть тривати від кількох місяців до кількох років.